De (on)zin op een batterij.

Op een auto accu, een batterij, powerbank of je de accu van je draadloze machine staat de geleverde spanning en de capaciteit. Meestal in Volt en (Milli)ampère / uur. Maar dat zijn geen maten voor capaciteit.

Tip: In dit artikel worden de elektrotechnische termen: stroom, spanning en vermogen gebruikt. Voor een beknoptere uitleg over deze termen kunt u het artikel over “Elektrotechnische termen eenheden en formules” lezen.

 

Op mijn powerbank staat 16000 Mah. Wow! Dat is veel. Er is geen enkele nuttige reden om het zo te schrijven. (Behalve dan dat het veel lijkt).

Dit is vergelijkbaar met de uitspraak: “Ik dronk 1000 Milliliter bier”. Lijkt ook veel, en toch is het slechts 1 liter. Laten we dat probleempje meteen oplossen en zeggen dat het om 16 Ampere / uur gaat.

Dit wil zeggen dat de powerbank leeg is als het 1 uur lang met 16 Ampere belast wordt. Dit model kan echter maximaal 2,4 A leveren, maar dan wel 6,6 uur lang. (16 gedeeld door 2,4) Het lijkt erop dat we nu een maat hebben voor de capaciteit van het ding?

NIET DUS!

Opdruk op een powerbank
De waarden op de powerbank.

Zoals is omschreven in het artikel over Termen eenheden en formules is Watt een maat voor energie willen we dat over een tijdsbestek meten dan komen we op Watt / uur. (Denk aan de elektra meter, deze meet in  Killowatt / uur).

Te berekenen door de stroom (in Ampere) te vermenigvuldigen met de spanning (in Volt). Voordat ik die opdruk las ging ik de fout in door te stellen 5V X 16A = 80 Watt / uur.

De producent van deze powerbank laat het nog meer lijken door niet de waarde te nemen van de powerbank, maar die van de ingebouwde cellen. 3,7V X 16A = ca 60 Watt / uur

Aha! Nu hebben we de capaciteit, dit wil zeggen dat een lamp van 60 watt een uur lang licht kan geven.

Een andere powerbank, deze is deze heeft 10000 mAh als opdruk. Ze passen hier dezelfde truc toe:

Andere powerbank met dezelfde verwarrende tekst.

In de kleine lettertjes staat de werkelijke capaciteit wel vermeld (37Wh).

Vermenigvuldig de stroom (in Ampere) met de Spanning (in Volt) om de werkelijke capaciteit te krijgen (in Watt /uur).

 

De producenten hadden ons goed kunnen informeren door er groot 60 Watt/uur en 37 Watt/uur op te drukken. Desnoods in de onzinnige vorm 60.000 mWh. (Lijkt nog meer, maar is wel correct)

Minder correct zou de waarde van de powerbank zijn met de geleverde spanning van 5 Volt als basis:

59,2 / 5 = 11,8 Ah

37 / 5 =  7,4 Ah

Laat je niet langer foppen.